Παρασκευή 15 Μαΐου 2015
Πέμπτη 14 Μαΐου 2015
Πως να παίξετε με τα κλάσματα
Το βίντεο μας θα σας βοηθήσει να εξασκηθείτε για το τεστ της Παρασκευής το οποίο είναι σχετικό με τα κλάσματα!! Καλή εξάσκηση και καλή επιτυχία στο τεστ!!
Πέμπτη 7 Μαΐου 2015
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Κυκλαδικός Πολιτισμός
Δεν ήξεραν να γράφουν. Για τη ζωή τους μαθαίνουμε από τα αγγεία, τα όπλα, τα εργαλεία και τα μικρά αγάλματα, που βρίσκουν οι αρχαιολόγοι στις ανασκαφές που κάνουν σε σπίτια και κυρίως σε τάφους.
Ήταν όμως και σπουδαίοι καλλιτέχνες. Τα πήλινα αγγεία τους τα διακοσμούσαν απ’ έξω µε πολύ ωραία σχέδια. Πολλά από αυτά είχαν σχήματα ζώων. Άλλα είχαν σχήμα τηγανιού και γι αυτό ονομάζονται τηγανόσχημα.Έφτιαχναν επίσης ωραία κοσμήματα, καρφίτσες, βραχιόλια, δαχτυλίδια από ασήμι και χαλκό και πολύ ωραία περιδέραια από κοχύλια και πολύχρωμες πέτρινες χάντρες.
Τα σπουδαιότερα έργα τους όμως ήταν τα ειδώλια. Αυτά ήταν μικρά αγάλματα φτιαγμένα από λευκό μάρμαρο. Τα περισσότερα παρίσταναν γυναίκες, θεές ή νύμφες, µε τα χέρια τους διπλωμένα στο στήθος. Έφτιαχναν και ανδρικά ειδώλια που παρίσταναν κυνηγούς, μουσικούς και ανθρώπους που γλεντούσαν. Οι Κυκλαδίτες έμποροι πουλούσαν αυτά που έφτιαχναν σε όλο το Αιγαίο και κυρίως στην Κρήτη.
Στην Κρήτη γνώρισαν την τέχνη των Μινωιτών και επειδή τους άρεσε πολύ, την έφεραν στα νησιά τους. Έτσι στην πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας, έχτισαν ωραία σπίτια µε θαυµάσιες τοιχογραφίες, που παριστάνουν πουλιά, ζώα, λουλούδια κι ανθρώπους εκείνης της εποχής. Όλα αυτά τα έργα τέχνης, που έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι, βρίσκονται τώρα σε διάφορα µουσεία.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2015
Οι 12 Θεοί του Ολύμπου
Οι 12 Θεοί του Ολύμπου
Ψηλά στον Όλυμπο κατοικούσαν οι δώδεκα αθάνατοι θεοί σ’ ένα λαμπρό παλάτι. Έπιναν νέκταρ κι έτρωγαν αμβροσία. Από εκεί ψηλά κυβερνούσαν τους ανθρώπους.
Ο Δίας ή Ζευς ήταν αρχηγός των θεών και των ανθρώπων. Ήταν θεός του ουρανού, που μάζευε τα σύννεφα κι έστελνε τη βροχή στη γη. Κρατούσε αστροπελέκια και τα έριχνε, όταν ήταν θυμωμένος. Λεγόταν και Ξένιος Ζευς, γιατί προστάτευε τους ξένους.
Ο Ποσειδώνας ήταν ο θεός της θάλασσας. Είχε ένα λαμπρό παλάτι στο βυθό και ζούσε εκεί µε τη γυναίκα του, την Αμφιτρίτη. Όταν θύμωνε, χτυπούσε µε τη φοβερή του τρίαινα τη θάλασσα και σήκωνε κύματα θεόρατα.
Ο Ερμής ήταν ο ταχυδρόμος των θεών. Φορούσε φτερωτά σανδάλια, που τον έφερναν πάνω από στεριές και θάλασσες, για να μεταφέρει τις παραγγελίες του ∆ία. Ήταν και θεός του εμπορίου. Αυτός συνόδευε και τις ψυχές των νεκρών στον κάτω κόσμο.
Ο Απόλλωνας ήταν θεός της μουσικής, της μαντικής και του φωτός. Γεννήθηκε μαζί µε την αδερφή του την Άρτεµη στη ∆ήλο κάτω από ένα φοίνικα. Εκεί είχε καταφύγει η μητέρα τους, η Λητώ, κυνηγημένη από τη ζηλιάρα Ήρα.
Ο Άρης ήταν θεός του πολέμου και του µίσους. Φορούσε πάντα πανοπλία, κρατούσε όπλα και του άρεσε να σκορπά τον τρόμο στους ανθρώπους.
Υπήρχαν κι άλλοι πολλοί θεοί όπως ο Πλούτωνας, ο θεός των νεκρών και του κάτω κόσμου. Ζούσε στον Άδη µε την Περσεφόνη, τη γυναίκα του.
Ο Διόνυσος, που ήταν θεός του αμπελιού και του κρασιού και του άρεσαν τα γλέντια και οι γιορτές, και πολλοί άλλοι.
Πρώτη ήταν η Ήρα, η γυναίκα του Δία, βασίλισσα του κόσμου. Προστάτευε το γάμο και την οικογένεια κι ήταν πολύ ζηλιάρα.
Η Αφροδίτη ήταν θεά της ομορφιάς. Γεννήθηκε απ’ τον αφρό της θάλασσας. Ήταν µητέρα τού φτερωτού θεού Έρωτα, που µε τα βέλη του σηµάδευε τις καρδιές των ανθρώπων.
Η Αθηνά,η κόρη του Δία, ήταν θεά της σοφίας και των τεχνών. Πριν ακόµη γεννηθεί η Αθηνά, ο ∆ίας κατάπιε τη µητέρα της, τη σοφή Μήτιδα, γιατί έµαθε πως αυτή, µετά την Αθηνά, θα γεννούσε έναν θεό που θα του έπαιρνε το θρόνο. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να γεννηθεί η Αθηνά, ο Δίας διέταξε τον Ήφαιστο να του ανοίξει µ’ ένα τσεκούρι το κεφάλι. Αμέσως βγήκε απ’ το κεφάλι του πάνοπλη η Αθηνά.
Η Δήμητρα ήταν η θεά της γεωργίας. Αυτή έµαθε τους ανθρώπους να καλλιεργούν τη γη και να σπέρνουν το σιτάρι. Προστάτευε τα δέντρα κι όλα τα φυτά κι άλλαζε τις εποχές του χρόνου. Κόρη της ήταν η Περσεφόνη.
Η Άρτεµη ήταν θεά του κυνηγιού κι αδερφή του Απόλλωνα. Όλη τη µέρα τριγύριζε στα δάση µε το τόξο και τα βέλη της. Προστάτευε τα δάση κι όλα τα άγρια ζώα.
Η Εστία ήταν η θεά του σπιτιού. Προστάτευε τα νοικοκυριά, γι’ αυτό σ’ όλα τα σπίτια υπήρχε ένας µικρός βωµός δικός της, η εστία.
Υπήρχαν και πολλές άλλες μικρότερες θεές στη γη, όπως οι Μούσες και οι Χάριτες, οι Νύμφες και οι Μοίρες, και στη θάλασσα οι Νηρηίδες, οι κόρες του Νηρέα και πολλές άλλες. Οι Έλληνες λάτρευαν τους θεούς και τις θεές τους σε λαµπρούς ναούς, τους έφτιαχναν αγάλµατα και τους πρόσφεραν δώρα και θυσίες.
Τρίτη 5 Μαΐου 2015
Δραστηριότητες για την Παλαιολιθική Εποχή
Δραστηριότητα 1η
Συμπληρώστε τα κενά με τι λέξεις που λείπουν ( κυνηγοί, πέτρες, δεινόσαυρος, φωτιά, παλαιολιθική εποχή, τροφοσυλλέκτες, σπηλιές.)
1) Ο ……………… ήταν ένα μεγάλο ζώο που ζούσε στο δάσος.
2) Οι ……………… μάζευαν μόνοι τους την τροφή.
3) Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ήταν ……….
4) Οι πρωτόγονοι άνθρωποι ζούσαν σε ……….. και ανακάλυψαν τρόπους για να ανάβουν την ………… χτυπώντας μεταξύ τους πέτρες.
5) Οι ………. σκότωναν ζώα για να εξασφαλίσουν την τροφή τους και τα ρούχα τους.
6) Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί ονομάστηκε …………… ……….
Δραστηριότητα 2η
Το Σταυρόλεξο της Παλαιολιθικής Εποχής
Οριζόντια
1) Ήταν η βασική ασχολία των αντρών της παλαιολιθικής εποχής.2) Τα χρησιμοποιούσαν για να φτιάξουν εργαλεία, αλλά και ως πινέλα στη ζωγραφική.
3) Έτσι λέγεται η ζωγραφική στους βράχους.
4) Homo sapiens σημαίνει .............. άνθρωπος.
5) Χαρακτηριστικό ζώο εποχής που θυμίζει τον σημερινό ελέφαντα.
6) Σε αυτά κατοικούσαν οι άνθρωποι της παλαιολιθικής εποχής.
Κάθετα
1) Πίστευαν ότι ζωγραφίζοντας πολλά ζώα θα έχουν καλή .... στο κυνήγι.2) Το χρησιμοποιούσαν για να κάνουν τα μαύρα περιγράμματα των ζώων στις σπηλαιογραφίες.
3) Ήταν το βασικό εργαλείο του ανθρώπου της παλαιολιθικής εποχής.
4) Αυτή τους πρόσφερε φως, ζεστασιά αλλά και φαγητό.
5) Από αυτό το υλικό ήταν φτιαγμένα τα ρούχα τους.
Κυριακή 3 Μαΐου 2015
Παρασκευή 1 Μαΐου 2015
Παλαιολιθική Εποχή
Παλαιολιθική Εποχή
Α. Όταν ο άνθρωπος ήταν Τροφοσυλλέκτης
Πριν από πολλά εκατοµμύρια χρόνια, η γη ήταν σκεπασμένη ολόκληρη µε νερό. Ήταν μια απέραντη θάλασσα. Σιγά σιγά η στεριά µε τα βουνά, τους λόφους, τις πεδιάδες άρχισε να προβάλλει μέσα από το νερό.
Με το πέρασμα των χρόνων η στεριά σκεπάστηκε από πυκνά δάση. Μέσα σ’ αυτά ζούσαν αμέτρητα ζώα. Πολλά απ’ αυτά ήταν τεράστια, όπως οι δεινόσαυροι. Αργότερα οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν κι άλλα μικρότερα ζώα εμφανίστηκαν.
Μέσα στο περιβάλλον αυτό η ζωή των πρωτόγονων ανθρώπων ήταν πολύ δύσκολη. Για να βρούνε τροφή τριγυρνούσαν εδώ κι εκεί μαζεύοντας σπόρους και καρπούς από τα δέντρα και ψάχνοντας στο χώμα για βολβούς και ρίζες. Επειδή ζούσαν συλλέγοντας την τροφή τους, όπως την έβρισκαν στη φύση, τους ονόμασαν τροφοσυλλέκτες.
Τα πρώτα εργαλεία που χρησιμοποίησαν οι άνθρωποι ήταν οι
πέτρες. Μ’ αυτές έσκαβαν το χώμα για να βρίσκουν τροφή, και χτυπούσαν τα άγρια
θηρία που ορμούσαν εναντίον τους.
Σιγά σιγά έμαθαν να χτυπούν τις πέτρες μεταξύ τους, να τις σπάνε και να τους δίνουν το σχήμα που ήθελαν.
Β. Όταν ο άνθρωπος έγινε κυνηγός
Κάποτε η θερμοκρασία της γης άρχισε να πέφτει. Χιόνια και πάγοι σκέπασαν το μεγαλύτερο μέρος της. Το κρύο ήταν τσουχτερό! Πολλά ζώα δεν άντεξαν το κρύο και πέθαναν.
Οι άνθρωποι όμως κατάφεραν να ζήσουν µε τη δύναμη του μυαλού τους. Μετακινήθηκαν στα πιο ζεστά μέρη της γης, κατοίκησαν σε σπηλιές και ανακάλυψαν τρόπους για ν’ ανάβουν φωτιά, χτυπώντας μεταξύ τους πέτρες που έβγαζαν σπίθες. Γύρω από τη φωτιά, που μαζεύονταν, άρχισαν να λένε τις πρώτες λέξεις και σιγά σιγά έμαθαν να μιλούν.
Με το πέρασμα του χρόνου έφτιαξαν κι άλλα εργαλεία, όπως το πρώτο πέτρινο τσεκούρι µε ξύλινη λαβή, τόξα, μαχαίρια από πέτρα ή κόκαλα ζώων και έγιναν κυνηγοί.Από τα ζώα που κυνηγούσαν έπαιρναν δέρματα για να ντύνονται και κρέας για να τρώνε. Έφτιαχναν και αγκίστρια, για να ψαρεύουν στα ποτάμια και στη θάλασσα. Πολλοί ζωγράφιζαν στους τοίχους της σπηλιάς τους τα ζώα που ήθελαν να κυνηγήσουν.
Η εποχή που οι άνθρωποι ήταν τροφοσυλλέκτες και κυνηγοί λέγεται παλαιολιθική.
Εργαλεία και κόκαλα ανθρώπων αυτής της εποχής έχουν βρει οι αρχαιολόγοι και στην Ελλάδα, όπως στο σπήλαιο των Πετραλώνων της Χαλκιδικής.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)